Langkau ke kandungan utama

Willy Soesanto, Lelaki Medan Yang Menjadi Jurutera Perisian Kanan di Google New York


Willy Soesanto, Lelaki Medan Yang Menjadi Jurutera Perisian Kanan di Google New York

ويللي سواسانتو، للاكي ميدن يڠ منجادي جوروترا ڤرايسين كانن د ڬوڬل نيو يورق

Bekerja di syarikat teknologi sebesar Google bukanlah sesuatu yang dibayangkan oleh Willy Soesanto semasa kecil. Siapa sangka, selepas menamatkan pengajian di Institut Teknologi Bandung (ITB), lelaki berusia 27 tahun dari Medan itu berpeluang bekerja di Google Singapura. Kini kerjayanya berjalan lancar sebagai jurutera perisian kanan di Google New York, pejabat kedua terbesar selepas ibu pejabatnya di Silicon Valley, California.

بكرجا د شريكت تيكنولوڬي سبسر ڬوڬل بوكنله سسواتو يڠ دبايڠكن اوليه ويللي سواسانتو سماس كچيل. سياڤا سڠك، سلڤس منمتكن ڤڠاجين د اينستيتوت تيكنولوڬي بندوڠ ﴿اتب﴾، للاكي بروسيا 27 تاهون دري ميدن ايت برڤلواڠ بكرجا د ڬوڬل سيڠاڤورا. كيني كرجايڽ برجالن لنچر سباڬاي جوروترا ڤرايسين كانن د ڬوڬل نيو يورق، ڤجابت كدوا تربسر سلڤس ايبو ڤجابتڽ د سيليچون ۏلليي، چاليفورنيا.

Willy kini ditempatkan di bahagian Discover, di mana dia bertanggungjawab memulangkan artikel ke aplikasi Google. Setiap hari, Willy dan pasukannya membincangkan isu yang perlu diselesaikan. Beliau juga mempunyai hubungan langsung dengan pengurus projek dan pihak berkepentingan lain.

ويللي كيني دتمڤتكن د بهاڬين ديثچوۏر، د مان دي برتڠڬوڠجواب ممولڠكن ارتيكل ك اڤليكسي ڬوڬل. ستياڤ هاري، ويللي دان ڤاسوكنڽ ممبينچڠكن ايسو يڠ ڤرلو دسلسايكن. بلياو جوڬ ممڤوڽاءي هوبوڠن لڠسوڠ دڠن ڤڠوروس ڤروجيك دان ڤيهق بركڤنتيڠن لاين.

“Oleh kerana kadangkala kita perlukan mesyuarat untuk bertanyakan soalan, adakah pengurus produk sebenarnya masih berminat dengan produk (ciri-cirinya) atau tidak? Atau dari jurutera sendiri, adakah ia masih masuk akal, bukan, pelaksanaannya? Ya, pastikan semuanya baik-baik saja,” kata Willy ketika dihubungi Kumparan melalui WhatsApp, Selasa (8/2).

“اوليه كران كادڠكالا كيت ڤرلوكن مشوارت اونتوق برتاڽكن سؤالن، ادكه ڤڠوروس ڤرودوق سبنرڽ ماسيه برمينت دڠن ڤرودوق ﴿چيري-چيريڽ﴾ اتاو تيدق؟ اتاو دري جوروترا سنديري، ادكه اي ماسيه ماسوق عقل، بوكن، ڤلقسانأنڽ؟ يا، ڤستيكن سمواڽ باءيق-باءيق ساج،“ كات ويللي كتيك دهوبوڠي كومڤرن ملالوءي وهتسڤڤ، ثلاث ﴿8/2﴾.

Discover sendiri ialah halaman Google yang memaparkan kandungan mengikut minat pengguna secara automatik. Pengesyoran kandungan tersebut muncul berdasarkan aktiviti di web dan aplikasi Google. Melalui Discover, pengguna boleh membaca artikel atau menonton video yang mereka cenderung suka.

ديثچوۏر سنديري اياله هلامن ڬوڬل يڠ مماڤركن كندوڠن مڠيكوت مينت ڤڠڬونا سچارا اوتوماتيك. ڤڠشورن كندوڠن ترسبوت مونچول برداسركن اكتيۏيتي د ويب دان اڤليكسي ڬوڬل. ملالوءي ديثچوۏر، ڤڠڬونا بوليه ممباچ ارتيكل اتاو منونتون ۏيدياو يڠ مريك چندروڠ سوك.

Willy berkata, awal tahun adalah waktu yang agak sibuk. Kerana, dia dan pengurus dan pengarah produk akan merangka strategi tahunan. Dari situ mereka akan memetakan apa sasaran yang ingin dicapai menjelang akhir tahun.

ويللي بركات، اول تاهون اداله وقتو يڠ اڬق سيبوق. كران، دي دان ڤڠوروس دان ڤڠاره ڤرودوق اكن مرڠك ستراتيڬي تاهونن. دري سيتو مريك اكن مميتقان اڤ ساسرن يڠ ايڠين دچاڤاي منجلڠ اخير تاهون.

“Jadi pada awal suku tahun kami membahagikan kerja, lama kelamaan, pekerja baharu menghadapi masalah itu, nanti kami akan berbincang dengan pihak berkepentingan, menggantikan keperluan, pivot produk kerana ia tidak boleh dilaksanakan,” tambahnya Willy.

“جادي ڤد اول سوكو تاهون كامي ممبهاڬيكن كرجا، لاما كلامأن، ڤكرجا بهارو مڠهادڤي مسئله ايت، ننتي كامي اكن بربينچڠ دڠن ڤيهق بركڤنتيڠن، مڠڬنتيكن كڤرلوان، ڤيۏوت ڤرودوق كران اي تيدق بوليه دلقسانكن،“ تمبهڽ ويللي.

Kerjaya Willy boleh berkembang pesat. Sebelum ke New York, lelaki berkaca mata itu bekerja selama tiga tahun sejak 2016 di pejabat Google di Singapura sebagai jurutera perisian siswazah baru. Di sana dia mengusahakan projek untuk membina aplikasi Google Pay untuk India.

كرجاي ويللي بوليه بركمبڠ ڤسات. سبلوم ك نيو يورق، للاكي بركاچ مات ايت بكرجا سلاما تيڬ تاهون سجق 2016 د ڤجابت ڬوڬل د سيڠاڤورا سباڬاي جوروترا ڤرايسين سيسوازه بارو. د سان دي مڠوسهاكن ڤروجيك اونتوق ممبينا اڤليكسي ڬوڬل ڤاي اونتوق اينديا.

Dia kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai jurutera biasa apabila dia pergi ke New York. Pada 2021, Willy dilantik sebagai kanan di Google New York.

دي كمودينڽ دينااقكن ڤڠكت سباڬاي جوروترا بياسا اڤابيلا دي ڤرڬي ك نيو يورق. ڤد 2021، ويللي دلانتيق سباڬاي كانن د ڬوڬل نيو يورق.

Berulangkali Ditolak, Bukan Penghalang

برولڠكالي دتولق، بوكن ڤڠهالڠ

Willy mempunyai kisah menarik di sebalik kerjaya cemerlangnya. Semasa belajar di jabatan Informatik ITB, dia sudah mempunyai keinginan untuk bekerja di luar negara.

ويللي ممڤوڽاءي قيصه مناريق د سباليق كرجاي چمرلڠڽ. سماس بلاجر د جابتن اينفورماتيك اتب، دي سوده ممڤوڽاءي كايڠينن اونتوق بكرجا د لوار نڬارا.

Beliau menyertai program latihan yang dibentuk oleh alumni olimpiade komputer Indonesia iaitu Indo2SV (Indonesia to Silicon Valley), pada tahun ketiga di kolej. Matlamatnya adalah untuk menyediakan diri dengan pertandingan dan soalan latihan supaya resume boleh ditembusi untuk latihan di syarikat teknologi gergasi.

بلياو مڽرتاي ڤروڬرام لاتيهن يڠ دبنتوق اوليه ألومني اوليمڤياد كومڤوتر إندونيسيا ايايت ايندو2سۏ ﴿إندونيسيا تو سيليچون ۏلليي﴾، ڤد تاهون كتيڬ د كوليج. متلامتڽ اداله اونتوق مڽدياكن ديري دڠن ڤرتنديڠن دان سؤالن لاتيهن سوڤاي ريسوم بوليه دتمبوسي اونتوق لاتيهن د شريكت تيكنولوڬي ڬرڬسي.

Dia juga memberanikan diri untuk memohon latihan di Google, Facebook, dan syarikat lain. Malah, dia telah melalui 4 temu bual dengan Google. Malangnya, pada masa itu Willy tidak lulus. Dia mengaku kecewa dan tidak percaya pada dirinya sendiri.

دي جوڬ ممبرانيكن ديري اونتوق مموهون لاتيهن د ڬوڬل، فاچبووق، دان شريكت لاين. ماله، دي تله ملالوءي 4 تمو بوال دڠن ڬوڬل. مالڠڽ، ڤد ماس ايت ويللي تيدق لولوس. دي مڠاكو كچيوا دان تيدق ڤرچاي ڤد ديريڽ سنديري.

Bagaimanapun, salah seorang model peranan kanannya, Reinardus Surya Pradhitya, dapat mengubah fikirannya.

باڬايماناڤون، ساله سأورڠ موديل ڤرانن كاننڽ، ريعناردوس سوريا ڤراضيتيا، داڤت مڠوبه فيكيرنڽ.

Dia berkata sesuatu seperti, 'Wil, awak perlu yakin dengan diri sendiri. Jika, sebagai contoh, awak tidak boleh 'menjual' diri sendiri dan awak tidak yakin dengan diri sendiri, bagaimana syarikat lain boleh berminat? Pastikan jika mereka tidak mendapatkan awak, itu kerugian mereka, bukan milik awak,” jelas Willy.

دي بركات سسواتو سڤرتي، ءويل، اوق ڤرلو يقين دڠن ديري سنديري. جك، سباڬاي چونتوه، اوق تيدق بوليه ءمنجوالء ديري سنديري دان اوق تيدق يقين دڠن ديري سنديري، باڬايمانا شريكت لاين بوليه برمينت؟ ڤستيكن جك مريك تيدق منداڤتكن اوق، ايت كروڬيان مريك، بوكن ميليق اوق،“ جلس ويللي.

Sehingga suatu hari di tahun ke-4 kolejnya, Willy mendapat e-mel daripada Google yang menyimpan datanya semasa dia memohon latihan amali. Kali ini dia ditawarkan jawatan pekerja tetap sebagai jurutera perisian untuk ibu pejabat Google di California.

سهيڠڬ سواتو هاري د تاهون ك-4 كوليجڽ، ويللي منداڤت اي-ميل درڤد ڬوڬل يڠ مڽيمڤن داتنيا سماس دي مموهون لاتيهن عملي. كالي اين دي دتاوركن جاوتن ڤكرجا تتڤ سباڬاي جوروترا ڤرايسين اونتوق ايبو ڤجابت ڬوڬل د چاليفورنيا.

Tawaran menarik itu membuatkan Willy semakin keliru. Sebabnya, dia belum selesai mengerjakan tugas akhir, jadi tidak boleh bekerja dalam masa terdekat.

تاورن مناريق ايت ممبواتكن ويللي سماكين كليرو. سببڽ، دي بلوم سلساي مڠرجكن توڬس اخير، جادي تيدق بوليه بكرجا دالم ماس تردكت.

“Ini tesisnya, baru sampai bahagian pengenalan. Kemudian dia berkata, 'Baiklah, oke, saya hanya akan berikan kepada perekrut (negara) lain, saya tidak fikir kita boleh menunggu lama," katanya.

“اين تيسيسڽ، بارو سمڤأي بهاڬين ڤڠنلن. كمودين دي بركات، ءباءيقله، اوك، ساي هاڽ اكن بريكن كڤد ڤركروت ﴿نڬارا﴾ لاين، ساي تيدق فيكير كيت بوليه منوڠڬو لاما،" كاتڽ.

Akibatnya, Willy 'ditarik' oleh Google Singapore selepas tamat pengajian di kolej. Namun, proses adaptasi apabila bekerja di negara lain bukanlah mudah. Willy terpaksa berhadapan dengan budaya baharu. Salah satunya, bekerja di Google memerlukan dia mahir berbahasa Inggeris.

عقيبتڽ، ويللي ءدتاريكء اوليه ڬوڬل سيڠاڤوري سلڤس تمت ڤڠاجين د كوليج. نامون، ڤروسيس ادڤتاسي اڤابيلا بكرجا د نڬارا لاين بوكنله موده. ويللي ترڤقسا برهادڤن دڠن بوديا بهارو. ساله ساتوڽ، بكرجا د ڬوڬل ممرلوكن دي ماهير بربهاس ايڠڬريس.

Semasa di ITB, dia memang 'didedahkan' dengan bahasa Inggeris melalui buku-buku akademik yang boleh difahaminya setelah membacanya berkali-kali. Tetapi itu tidak boleh berlaku di Singapura.

سماس د اتب، دي ميمڠ ءدددهكنء دڠن بهاس ايڠڬريس ملالوءي بوكو-بوكو اكادميك يڠ بوليه دفهميڽ ستله ممباچڽ بركالي-كالي. تتاڤي ايت تيدق بوليه برلاكو د سيڠاڤورا.

“Apabila bercakap, mereka terus bercakap sekali, ayatnya pendek, dan mereka perlu faham. Teringat masa mula-mula dengar satu ayat lepas tu terjemah ayat tu dulu, lepas tu macam dah terjemah, oh, dia nak cakap macam tu kan? Saya hanya membalas. Jadi ada kelewatan seperti 20 saat, barulah awak balas,” kata lelaki yang gemar permainan papan itu.

“اڤابيلا برچاكڤ، مريك تروس برچاكڤ سكالي، اياتڽ ڤينديق، دان مريك ڤرلو فهم. تريڠت ماس مولا-مولا دڠر ساتو ايات لڤس تو ترجمه ايات تو دولو، لڤس تو ماچم ده ترجمه، اوه، دي نق چاكڤ ماچم تو كن؟ ساي هاڽ ممبالس. جادي اد كليواتن سڤرتي 20 ساعت، باروله اوق بالس،“ كات للاكي يڠ ڬيمر ڤرماءينن ڤاڤن ايت.

Selain itu, Willy berkata lebih sukar bagi pekerja asing sepertinya untuk mencari komuniti, berbanding mereka yang pernah tinggal atau belajar di luar negara sebelum ini.

سلاين ايت، ويللي بركات لبيه سوكر باڬي ڤكرجا اسيڠ سڤرتيڽ اونتوق منچاري كومونيتي، بربنديڠ مريك يڠ ڤرنه تيڠڬل اتاو بلاجر د لوار نڬارا سبلوم اين.

“Ada beberapa kali macam, kenapa nak susahkan diri macam tu. Contohnya, kalau balik Indo kan, dah ada kawan, jadi tak sendiri. Tapi ya, tahan, cari komuniti yang sesuai, kemudian teruskan, akhirnya, ada bulatan sendiri,” kata Willy.

“اد ببراڤ كالي ماچم، كناڤ نق سوسهكن ديري ماچم تو. چونتوهڽ، كالاو باليق ايندو كن، ده اد كاون، جادي تق سنديري. تاڤي يا، تاهن، چاري كومونيتي يڠ سسواي، كمودين تروسكن، اخيرڽ، اد بولتن سنديري،“ كات ويللي.

Budaya Kerja di Google

بوديا كرجا د ڬوڬل

Sebelum menyertai Google, Willy pernah menjalani latihan amali di dua tempat di Indonesia iaitu IBM dan startup cermati.com. Menurutnya, terdapat beberapa perbezaan ketara dalam budaya kerja antara syarikat dan Google.

سبلوم مڽرتاي ڬوڬل، ويللي ڤرنه منجالني لاتيهن عملي د دوا تمڤت د إندونيسيا ايايت ابم دان ستارتوڤ چرماتي.چوم. منوروتڽ، ترداڤت ببراڤ ڤربيذأن كتارا دالم بوديا كرجا انتارا شريكت دان ڬوڬل.

“Sebelum ini, saya berada di sebuah syarikat permulaan di Indo, saya mempunyai lebih banyak tanggungjawab. Walaupun Google adalah sebuah syarikat besar, ada tanggungjawab, tetapi tanggungjawab itu tidak sebesar ketika mereka baru permulaan,” kata Willy.

“سبلوم اين، ساي برادا د سبواه شريكت ڤرمولأن د ايندو، ساي ممڤوڽاءي لبيه باڽق تڠڬوڠجواب. والاوڤون ڬوڬل اداله سبواه شريكت بسر، اد تڠڬوڠجواب، تتاڤي تڠڬوڠجواب ايت تيدق سبسر كتيك مريك بارو ڤرمولأن،“ كات ويللي.

Dia menambah bahawa bekerja di Google membolehkannya melihat masalah yang lebih besar.

دي منمبه بهاوا بكرجا د ڬوڬل ممبوليهكنڽ مليهت مسئله يڠ لبيه بسر.

Sebagai contoh, dia mula memahami bahawa aplikasi tidak boleh sentiasa dikemas kini dengan UI (user interface) setiap bulan, kerana terdapat banyak proses yang mesti dilalui, termasuk isu keserasian peraturan ciri dengan peraturan negara tertentu. Di samping itu, pengguna mesti terus menyesuaikan diri dengan ciri aplikasi jika mereka mengemas kini terlalu kerap.

سباڬاي چونتوه، دي مولا ممهمي بهاوا اڤليكسي تيدق بوليه سنتياس دكمس كيني دڠن اوا ﴿اوسر انترفاچ﴾ ستياڤ بولن، كران ترداڤت باڽق ڤروسيس يڠ مستي دلالوا، ترماسوق ايسو كسراسين ڤراتورن چيري دڠن ڤراتورن نڬارا ترتنتو. د سمڤيڠ ايت، ڤڠڬونا مستي تروس مڽسوايكن ديري دڠن چيري اڤليكسي جك مريك مڠمس كيني ترلالو كرڤ.

Mengenai peluang untuk bekerja di Google di AS, menurut Willy, sasaran pasaran syarikat multinasional itu cenderung kepada AS. Jadi, peluang untuk mereka yang tinggal atau belajar di AS lebih besar daripada mereka yang tinggal di luar negara.

مڠناءي ڤلواڠ اونتوق بكرجا د ڬوڬل د اس، منوروت ويللي، ساسرن ڤاسرن شريكت مولتيناسيونال ايت چندروڠ كڤد اس. جادي، ڤلواڠ اونتوق مريك يڠ تيڠڬل اتاو بلاجر د اس لبيه بسر درڤد مريك يڠ تيڠڬل د لوار نڬارا.

“Biasanya mereka nak ambil (rekrut) dari luar negara, itu sebab mereka sangat memerlukannya,” katanya.

“بياساڽ مريك نق امبيل ﴿ريكروت﴾ دري لوار نڬارا، ايت سبب مريك ساڠت ممرلوكنڽ،“ كاتڽ.

Impian yang Besar

ايمڤين يڠ بسر

Willy Soesanto bukan berasal dari keluarga yang sangat kaya. Sejak zaman persekolahan lagi, dia rajin menerokai dunia komputer sehingga mampu bekerja di luar negara dengan usaha sendiri.

ويللي سواسانتو بوكن برأصل دري كلوارڬ يڠ ساڠت كاي. سجق زمان ڤرسكولهن لاڬي، دي راجين منروكاي دنيا كومڤوتر سهيڠڬ ممڤو بكرجا د لوار نڬارا دڠن اوسها سنديري.

Dia juga mengakui bukan pemenang pingat OSN walaupun sering menyertai pertandingan komputer sehingga ke peringkat wilayah. Disebabkan dia tidak pernah menyertai pasukan latihan OSN (National Science Olympiad) semasa sekolah menengah, dia sebenarnya berminat untuk menyertai kelas latihan yang diadakan di kampus.

دي جوڬ مڠاكوي بوكن ڤمنڠ ڤيڠات اوسن والاوڤون سريڠ مڽرتاي ڤرتنديڠن كومڤوتر سهيڠڬ ك ڤريڠكت ولايه. دسببكن دي تيدق ڤرنه مڽرتاي ڤاسوكن لاتيهن اوسن ﴿ناتياونل سچيانچ اوليمڤياد﴾ سماس سكوله منڠه، دي سبنرڽ برمينت اونتوق مڽرتاي كلس لاتيهن يڠ داداكن د كمڤوس.

Dari situ dia banyak belajar dan dilantik ke dalam pasukan membuat soalan. Willy juga belajar daripada warga emas yang pernah menjalani latihan di Silicon Valley untuk memperkayakan pengetahuan mereka.

دري سيتو دي باڽق بلاجر دان دلانتيق ك دالم ڤاسوكن ممبوات سؤالن. ويللي جوڬ بلاجر درڤد ورڬ امس يڠ ڤرنه منجالني لاتيهن د سيليچون ۏلليي اونتوق ممڤركايكن ڤڠتاهوان مريك.

Dia sudah biasa gagal dan bangkit semula. Seperkara yang pasti, Willy percaya dengan menceburi kerjaya dalam bidang informatika akan membuka peluang lebih besar untuk tinggal di luar negara. Kini, dia telah membuktikannya.

دي سوده بياسا ڬاڬل دان بڠكيت سمولا. سيڤيركارا يڠ ڤستي، ويللي ڤرچاي دڠن منچبوري كرجاي دالم بيدڠ اينفورماتيك اكن ممبوك ڤلواڠ لبيه بسر اونتوق تيڠڬل د لوار نڬارا. كيني، دي تله ممبوقتيكنڽ.

Bagaimanapun, dia menolak bahawa bekerja untuk syarikat sebesar Google adalah pencapaian terbesar dalam hidup.

باڬايماناڤون، دي منولق بهاوا بكرجا اونتوق شريكت سبسر ڬوڬل اداله ڤنچڤاين تربسر دالم هيدوڤ.

Kerana saya fikir, sedih, tidak, jika pencapaian terbesar itu hanya satu acara? Jika anda seperti saya, saya berumur 27 tahun, kemudian saya memasuki Google ketika saya berumur 22 tahun. Tidakkah ada perkara lain yang boleh saya banggakan selama 5 tahun? Saya menjangkakan sentiasa ada puncak yang terbentuk, sekurang-kurangnya setiap tahun ada pencapaian yang boleh saya banggakan,” jelasnya.

كران ساي فيكير، سديه، تيدق، جك ڤنچڤاين تربسر ايت هاڽ ساتو اچارا؟ جك اندا سڤرتي ساي، ساي برومور 27 تاهون، كمودين ساي مماسوقكي ڬوڬل كتيك ساي برومور 22 تاهون. تيدقكه اد ڤركارا لاين يڠ بوليه ساي بڠڬاكن سلاما 5 تاهون؟ ساي منجڠككن سنتياس اد ڤونچق يڠ تربنتوق، سكوراڠ-كورڠڽ ستياڤ تاهون اد ڤنچڤاين يڠ بوليه ساي بڠڬاكن،“ جلسڽ.

Oleh itu, Willy lebih suka berbangga dengan kegigihannya memajukan dirinya.

اوليه ايت، ويللي لبيه سوك بربڠڬ دڠن كڬيڬيهنڽ مماجوكن ديريڽ.

Bercerita mengenai masa depan, lelaki yang gemar bergaul dengan rakan-rakan ini mengakui berminat untuk bekerja di bahagian kewangan.

برچريتا مڠناءي ماس دڤن، للاكي يڠ ڬيمر برڬاول دڠن راكن-راكن اين مڠاكوي برمينت اونتوق بكرجا د بهاڬين كواڠن.

Willy tidak menolak jika nanti dipanggil bekerja di Indonesia. Dia juga berminat untuk membina permulaannya sendiri. Tetapi ada prasyarat.

ويللي تيدق منولق جك ننتي دڤڠڬيل بكرجا د إندونيسيا. دي جوڬ برمينت اونتوق ممبينا ڤرمولأنڽ سنديري. تتاڤي اد ڤراشرط.

“Saya tahu di Indonesia pasarannya sangat besar dan banyak perkara yang masih boleh dilakukan. Sebenarnya, saya tidak perlu menjadi pengasas, sebenarnya. Tapi kalau ada syarikat yang agak menarik dan nak saya join, saya pun tak kisah. Tetapi produk itu mestilah sesuatu yang membuatkan saya rasa ‘wow’ dan unik,” katanya.

“ساي تاهو د إندونيسيا ڤاسرنڽ ساڠت بسر دان باڽق ڤركارا يڠ ماسيه بوليه دلاكوكن. سبنرڽ، ساي تيدق ڤرلو منجادي ڤڠاسس، سبنرڽ. تاڤي كالاو اد شريكت يڠ اڬق مناريق دان نق ساي جوين، ساي ڤون تق قيصه. تتاڤي ڤرودوق ايت مستيله سسواتو يڠ ممبواتكن ساي راس ‘ووو' دان اونيك،“ كاتڽ.

Ketika ditanya mengenai pertimbangan gaji, Willy berkata, “Ya, kerana mempunyai banyak wang lebih baik, bukan? Tapi kadang-kadang kita kena fikir, apa yang kita nak buat dalam hidup ni? Saya boleh katakan, saya mahu apabila saya tidak terlalu mengejar wang lagi pada masa hadapan, saya boleh lebih fokus pada apa yang saya mahu lakukan. Pada masa ini saya masih mengimbangi dua perkara ini. Saya tidak berada pada tahap atau usia yang saya tidak memikirkan tentang wang lagi."

كتيك دتاڽ مڠناءي ڤرتيمبڠن ڬاجي، ويللي بركات، “يا، كران ممڤوڽاءي باڽق واڠ لبيه باءيق، بوكن؟ تاڤي كادڠ-كادڠ كيت كنا فيكير، اڤ يڠ كيت نق بوات دالم هيدوڤ ني؟ ساي بوليه كاتاكن، ساي ماهو اڤابيلا ساي تيدق ترلالو مڠجر واڠ لاڬي ڤد ماس هادڤن، ساي بوليه لبيه فوكوس ڤد اڤ يڠ ساي ماهو لاكوكن. ڤد ماس اين ساي ماسيه مڠيمباڠي دوا ڤركارا اين. ساي تيدق برادا ڤد تاهڤ اتاو اوسيا يڠ ساي تيدق مميكيركن تنتڠ واڠ لاڬي."


Sumber: Willy Soesanto, Pria Medan yang Jadi Senior Software Engineer di Google New York

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TNB rancang perbelanjaan modal RM20 bilion untuk tiga tahun

  TNB rancang perbelanjaan modal RM20 bilion untuk tiga tahun تنب رانچڠ ڤربلنجأن مودال رم20 بيلياون اونتوق تيڬ تاهو ن KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Bhd (TNB) bercadang untuk melabur sekitar RM20 bilion, dengan kelulusan kerajaan, sebagai perbelanjaan modal (capex) dalam tempoh tiga tahun akan datang, demikian kata Ketua Pegawai Kawalselia dan Pengurusan Pemegang Taruh TNB, Datuk Wira Roslan Ab Rahman. كوالا لومڤور: تناڬ ناسيونل برحد ﴿تنب﴾ برچادڠ اونتوق ملابور سكيتر رم20 بيلياون، دڠن كلولوسن كراجأن، سباڬاي ڤربلنجأن مودال ﴿چاڤيايك س﴾ دالم تيمڤوه تيڬ تاهون اكن داتڠ، دمكين كات كتوا ڤڬاواي كاولسليا دان ڤڠوروسن ڤمڬڠ تاروه تنب، داتوق ويرا روسلن اب رحمن.

Kenali Presiden Volodymyr Zelensky

  Kenali Presiden Volodymyr Zelensky كنالي ڤريسيدن ۏولوديماير زيلينسكاي KYIV: Sehingga pemilihan mengejutnya pada 2019, Volodymyr Zelensky memainkan watak sebagai presiden di televisyen. قييۏ: سهيڠڬ ڤميليهن مڠجوتڽ ڤد 2019، ۏولوديماير زيلينسكاي مماءينكن واتق سباڬاي ڤريسيدن د تيليۏيشين.

Noor Nabila sedih anak Melayu tak fasih berbahasa Melayu

  Noor Nabila sedih anak Melayu tak fasih berbahasa Melayu نور نبيلا سديه انق ملايو تق فصيح بربهاس ملايو Noor Nabila mengakui dia berasa sedih melihat ramai pelajar Melayu yang lebih mengutamakan bahasa Inggeris dan gagal menguasai bahasa kebangsaan dengan baik apabila bertutur. نور نبيلا مڠاكوي دي براس سديه مليهت راماي ڤلاجر ملايو يڠ لبيه مڠوتاماكن بهاس ايڠڬريس دان ڬاڬل مڠواساءي بهاس كبڠسأن دڠن باءيق اڤابيلا برتوتور.