Langkau ke kandungan utama

Chew Mei Fun: Demokrasi Harus Dinilai Menerusi Kesejahteraan Rakyat

Chew Mei Fun: Demokrasi Harus Dinilai Menerusi Kesejahteraan Rakyat

چيو مي فون: ديموكراسي هاروس دنيلاي منروسي كسجهترأن رعيت

Mantan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia Datin Paduka Chew Mei Fun berkata demokrasi harus dinilai dan diwujudkan menerusi kesejahteraan rakyat, dan dasar demokrasi China diperlihatkan menerusi dasar yang berorientasikan rakyat, iaitu rakyat diutamakan.

منتن تيمبالن منتري ڤمباڠونن وانيتا، كلوارڬ دان مشاركت مليسيا داتين ڤدوك چيو مي فون بركات ديموكراسي هاروس دنيلاي دان دوجودكن منروسي كسجهترأن رعيت، دان داسر ديموكراسي چينا دڤرليهتكن منروسي داسر يڠ برورينتاسيكن رعيت، ايايت رعيت داوتاماكن.

Beliau berkata demikian ketika ditemu bual oleh Kumpulan Media China (CMG) pada Khamis.

بلياو بركات دمكين كتيك دتمو بوال اوليه كومڤولن ميديا چينا ﴿چمڬ﴾ ڤد خميس.

“Negara adalah berbeza dan dunia ini adalah berbagai. Oleh itu, sistem demokrasi yang diamalkan oleh negara-negara juga berbeza. Tidak wajarlah untuk menuntut negara lain untuk mengamalkan sistem demokrasi yang sama dengan sesebuah negara yang ditetapkan oleh negara Barat atau negara yang lain.

“نڬارا اداله بربيذا دان دنيا اين اداله برباڬاي. اوليه ايت، سيستم ديموكراسي يڠ دعمالكن اوليه نڬارا-نڬارا جوڬ بربيذا. تيدق واجرله اونتوق منونتوت نڬارا لاين اونتوق مڠمالكن سيستم ديموكراسي يڠ سام دڠن سسبواه نڬارا يڠ دتتڤكن اوليه نڬارا بارت اتاو نڬارا يڠ لاين.

“Kalau kita menuntut atau memaksa orang mengikut apa yang telahpun mengamalkan, saya rasa itu bukan sahaja sikap yang amat angkuh, tetapi juga manifastasi hegemoni,” kata Chew.

“كالاو كيت منونتوت اتاو ممقسا اورڠ مڠيكوت اڤ يڠ تلهڤون مڠمالكن، ساي راس ايت بوكن سهاج سيكڤ يڠ امت اڠكوه، تتاڤي جوڬ مانيفاستاسي هيڬيموني،“ كات چيو.

Beliau berpendapat bahawa demokrasi bermakna mengutamakan hak rakyat, dan keperluan majoriti rakyat akan dijadikan asas untuk menetapkan dasar berkaitan.

بلياو برڤنداڤت بهاوا ديموكراسي برمعنى مڠوتاماكن حق رعيت، دان كڤرلوان ماجوريتي رعيت اكن دجاديكن اساس اونتوق منتڤكن داسر بركاءيتن.

Sementara itu, beliau beranggapan bahawa demokrasi dalam masyarakat China juga dapat diperlihatkan sepenuhnya dalam usaha membasmi kemiskinan tegar di kawasan luar bandar.

سمنتارا ايت، بلياو بيرڠڬڤن بهاوا ديموكراسي دالم مشاركت چينا جوڬ داڤت دڤرليهتكن سڤنوهڽ دالم اوسها ممباسمي كميسكينن تڬر د كاوسن لوار بندر.

“Kerajaan di semua peringkat bersatu padu untuk menggalakkan pembangunan infrastruktur, sosioekonomi dan logistik di desa. Pengalaman China dan hasilnya dalam usaha membasmi kemiskinan harus dibelajari dan ditimba oleh negara-negara Asia Tenggara,” ujar beliau.

“كراجأن د سموا ڤريڠكت برساتو ڤادو اونتوق مڠڬالقكن ڤمباڠونن اينفراستروكتور، سوسيوايكونومي دان لوڬيستيق د ديسا. ڤڠالمن چينا دان حاصيلڽ دالم اوسها ممباسمي كميسكينن هاروس دبلاجاري دان دتيمبا اوليه نڬارا-نڬارا اسيا تڠڬارا،“ اوجر بلياو.

Selain itu, Chew juga memuji dasar kerajaan China untuk menjamin dan meningkatkan kesejahteraan golongan warga emas, dan menggalakkan golongan muda pulang ke kampung halaman untuk terlibat dalam industri pertanian.

سلاين ايت، چيو جوڬ مموجي داسر كراجأن چينا اونتوق منجامين دان منيڠكتكن كسجهترأن ڬولوڠن ورڬ امس، دان مڠڬالقكن ڬولوڠن مودا ڤولڠ ك كامڤوڠ هلامن اونتوق ترليبت دالم ايندوستري ڤرتانين.

“Dengan kepulangan anak-anak muda ke kampung, ia akan mewujudkan satu masyarkat yang lebih muda dan orang tua di kampung itu akan dapat perlindungan, sokongan, tak kiralah dari segi keluarga, perubatan, kesihatan dan emosi,” kata Chew.

“دڠن كڤولڠن انق-انق مودا ك كامڤوڠ، اي اكن موجودكن ساتو مشاركت يڠ لبيه مودا دان اورڠ توا د كامڤوڠ ايت اكن داڤت ڤرليندوڠن، سوكوڠن، تق كيراله دري سڬي كلوارڬ، ڤروبتن، كصيحتن دان ايموسي،“ كات چيو.


Sumber: Chew Mei Fun: Demokrasi Harus Dinilai Menerusi Kesejahteraan Rakyat

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kenali Presiden Volodymyr Zelensky

  Kenali Presiden Volodymyr Zelensky كنالي ڤريسيدن ۏولوديماير زيلينسكاي KYIV: Sehingga pemilihan mengejutnya pada 2019, Volodymyr Zelensky memainkan watak sebagai presiden di televisyen. قييۏ: سهيڠڬ ڤميليهن مڠجوتڽ ڤد 2019، ۏولوديماير زيلينسكاي مماءينكن واتق سباڬاي ڤريسيدن د تيليۏيشين.

Perubatan tradisional Cina guna prinsip saintifik

Perubatan tradisional Cina guna prinsip saintifik ڤروبتن تراديسيونال چينا ڬونا ڤرينسيڤ ساءينتيفيك PERUBATAN tradisional Cina (TCM) sudah tidak asing di negara ini, namun masih ramai yang kabur tentang rawatan kuno itu. ڤروبتن تراديسيونال چينا ﴿تچم﴾ سوده تيدق اسيڠ د نڬارا اين، نامون ماسيه راماي يڠ كابور تنتڠ راوتن كونو ايت.

Kreatif didik kanak-kanak dedahkan mengenai pembentukan Malaysia

Kreatif didik kanak-kanak dedahkan mengenai pembentukan Malaysia كرياتيف ديديق كانق-كانق ددهكن مڠناءي ڤمبنتوقن مليسيا KEPALA BATAS: Pusat pendidikan awal kanak-kanak turut berperanan penting dalam menerapkan penghayatan Hari Malaysia khususnya perasaan menghargai perbezaan dan keunikan tersendiri setiap negeri di negara ini. كڤالا باتس: ڤوست ڤنديديقن اول كانق-كانق توروت برڤرانن ڤنتيڠ دالم منراڤكن ڤڠحياتن هاري مليسيا خصوصڽ ڤراسان مڠهرڬاي ڤربيذأن دان كاونيكن ترسنديري ستياڤ نڬري د نڬارا اين.